Ryż czarny (forbidden rice)
Opis
Ryż czarny (forbidden rice) to ziarno o intensywnie ciemnej, niemal purpurowej barwie po ugotowaniu oraz lekko orzechowym, pełnym smaku z subtelną słodyczą i ziemistą nutą. Ziarna są zwarte, po ugotowaniu kremowe i lekko kleiste, co nadaje im elegancki wygląd i przyjemną strukturę w daniach zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Pod względem odżywczym ryż ten wyróżnia się wyższą zawartością błonnika, białka, żelaza i antyoksydantów (antocyjaniny) niż biały ryż, wspierając trawienie, metabolizm i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Typowe zastosowania obejmują sałatki, pilawy, risotta, farsze, pudding ryżowy oraz serwowanie jako elegancki dodatek do dań z rybą czy warzywami. Ryż przechowuje się w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku do roku; ugotowany należy chłodzić i spożyć w ciągu 3–4 dni lub zamrozić do dłuższego przechowywania.