Czekolada gorzka 70%
Opis
Czekolada gorzka 70% ma intensywny, wyraźnie kakaowy smak z subtelną goryczką i niską słodyczą; jej powierzchnia jest błyszcząca, ciemno-brązowa, a po złamaniu wydaje charakterystyczny, czysty trzask. Bogata w stałe części kakaowe, oferuje aromaty suszonego kakao, nuty orzechowe i lekko owocowe tony w finiszu. Pod względem odżywczym to skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy i flawonoidów, zawiera błonnik, magnez, żelazo oraz zdrowe tłuszcze z masła kakaowego; umiarkowane spożycie może wspierać zdrowie układu krążenia i nastrój, choć jest kaloryczna i zawiera pewną ilość kofeiny. W kuchni doskonale sprawdza się w pieczeniu, ganache, sosach, dekoracjach, polewach i fondue, a także w zestawieniach wytrawnych, np. do sosów mięsnych czy dań z chili. Przechowywać ją w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (ok. 16–18°C) w szczelnym opakowaniu, z dala od silnych zapachów; unikać lodówki, by nie powodować kondensacji i tzw. „bloom”.