Mocne espresso
Opis
Mocne espresso to intensywny, skoncentrowany napar o głębokiej, ciemnobursztynowej barwie i gęstej, kremowej cremie na powierzchni. W smaku dominuje gorzka, palona nuta z wyczuwalną kwasowością i czekoladowo-orzechowymi akcentami, które zależą od pochodzenia i stopnia palenia ziaren. Jako produkt napojowy espresso dostarcza praktycznie zerową ilość tłuszczu i cukrów, niewiele kalorii oraz stosunkowo wysoką zawartość kofeiny i przeciwutleniaczy (np. kwasów chlorogenowych), które przy umiarkowanym spożyciu mogą poprawiać czujność, metabolizm i chronić przed stresem oksydacyjnym, chociaż nadmiar kofeiny ma skutki uboczne. W kuchni mocne espresso wzbogaca desery, ciasta, kremy (np. tiramisu), lody, sosy czekoladowe, marynaty do mięs oraz koktajle alkoholowe i kawowe. Najlepiej przechowywać ziarna w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; mielić tuż przed użyciem. Gotowe espresso można trzymać w szczelnym naczyniu w lodówce do 24–48 godzin, ale dla najlepszej świeżości używać natychmiast.