Płatki migdałowe (do posypania)
Opis
Płatki migdałowe to cienkie, kremowo-białe plasterki o delikatnej, orzechowej nucie i przyjemnej chrupkości, które po podprażeniu uwalniają intensywniejszy aromat i złocisty kolor. Ich subtelny smak dodaje elegancji zarówno słodkim, jak i wytrawnym daniom, nie dominując kompozycji. Pod względem odżywczym płatki migdałowe dostarczają jednonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E, magnezu i przeciwutleniaczy, wspierając zdrowie serca, utrzymanie uczucia sytości oraz równowagę glikemiczną przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni świetnie nadają się do posypywania sałatek, płatków śniadaniowych, deserów, ciast, pieczonych warzyw i ryb; można je dodawać przed lub po pieczeniu, a podprażone wydobywają pełnię smaku. Aby zachować świeżość, przechowuj płatki w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a na dłużej trzymaj w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec jełczeniu.