Świeże listki mięty
Opis
Świeże listki mięty mają intensywny, chłodzący aromat i wyraźny mentolowy smak, który odświeża podniebienie. Z wyglądu są delikatne, jasno- do ciemnozielone, zwykle o drobnym owłosieniu na spodniej stronie i wyraźnych żyłkach, co sprawia, że świetnie sprawdzają się jako dekoracja lub składnik dający aromat potrawom i napojom. Mięta dostarcza niewielkiej ilości kalorii, witaminę A, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i wapń, a także polifenole i olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym trawienie. W kuchni pasuje do napojów (herbaty, koktajli, mojito), sałatek, sosów jogurtowych, dań z jagnięciny, kuskusu, tabbouleh, deserów i czekolady, dodając świeżości i kontrastu smakowego. Aby zachować aromat, przechowuj listki w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w pojemniku lub ustawione z pędami w szklance z wodą i przykryte luźno folią; można też mrozić posiekaną miętę w kostkach lodu z wodą lub olejem.