Wanilia (ekstrakt waniliowy)
Opis
Wanilia (ekstrakt waniliowy) to ciemnobrązowy, aromatyczny płyn o ciepłym, słodkawym, lekko kwiatowym i kremowym aromacie, który subtelnie wzbogaca smak potraw bez dominowania. Ekstrakt, otrzymywany z lasek wanilii macerowanych w alkoholu, dodaje głębi i długo utrzymującego się zapachu. Wartości odżywcze ekstraktu są niewielkie, gdyż używa się go w małych ilościach; zawiera śladowe ilości kalorii i związki takie jak wanilina, wykazujące właściwości przeciwutleniające i łagodzące stany zapalne oraz poprawiające nastrój. W kuchni pasuje do wypieków, kremów, lodów, kawy, sosów deserowych, a także do dań z czekoladą, owocami i niekiedy wytrawnych marynat, gdzie podkreśla aromat. Ekstrakt przechowuj szczelnie zamknięty w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od źródeł ciepła; otwarty może zachować jakość przez kilka lat, najlepiej jednak użyć go w przeciągu 2–4 lat dla pełni aromatu.