Preheat the oven to 175°C with the top and bottom heat function. Prepare two round cake pans with a diameter of 20-22 cm. Line the bottom of each with parchment paper, lightly grease the sides with butter, and dust with flour. Set aside.
Description
This cake is the essence of holiday magic captured in an elegant form. Deeply chocolatey, moist spiced cake, fragrant with cinnamon, cloves, and ginger, evokes the warmest memories of winter evenings. Each bite is a perfect balance between intense cocoa and the sweetness of brown sugar. The layers of cake are filled with a velvety, delicate cream made from cream cheese and melted white chocolate, which perfectly balances the bold flavor of the cake with its subtlety. Visually, the cake is a true work of art – white, like a snow-covered landscape, decorated with sprigs of fresh rosemary resembling Christmas trees and bright red cranberry balls that look like forest fruits. The entire cake dusted with powdered sugar creates the illusion of freshly fallen snow. Perfect as the centerpiece of the holiday table, it will delight both in taste and appearance.
Składniki (19)
- Mąka pszenna tortowa typ 450 300 g
- Bitter cocoa 60 g
- Demerara brown sugar 250 g
- Eggs 3 szt.
- Rapeseed oil 150 g
- Buttermilk 250 g
- Hot coffee 200 ml
- Baking powder 10 g
- Baking soda 5 g
- White chocolate 200 g
- Serek śmietankowy typu philadelphia 500 g
- Butter 150 g
- Powdered sugar 100 g
- Vanilla extract 5 g
- Fresh rosemary 30 g
- Fresh cranberry 50 g
- 🌿 Przyprawy
- Gingerbread spice 10 łyżeczek
- Salt 0.0 szczypt
- ✨ Opcjonalne
- Powdered sugar for dusting 15 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Preparation steps
Preparation of gingerbread dough
In a large bowl, place a fine mesh sieve. Sift all the dry ingredients through it: all-purpose flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, gingerbread spice, and salt. Then add brown sugar and mix everything thoroughly with a large whisk or spoon to ensure the ingredients are evenly distributed. Aerating the ingredients by sifting is key to the fluffiness of the cake.
In a second, smaller bowl, combine the wet ingredients. Crack the eggs, pour in the buttermilk and canola oil. Using a whisk, beat the ingredients just until they come together into a uniform, smooth mixture. Do not whisk them too long.
Pour the wet ingredients into the bowl with the dry ingredients. Mix everything with a spatula or whisk very briefly, just until the ingredients are combined. At this stage, the batter will be very thick. Then, very slowly, pour in the hot coffee in a thin stream, while gently mixing the mixture with the spatula. Mix only until you achieve a uniform, fairly runny consistency. The finished batter will be liquid - this is normal.
Divide the prepared liquid batter evenly between the two previously prepared cake pans. Place both pans in the preheated oven and bake for about 35-40 minutes. To check if the cake is done, insert a wooden stick (e.g., a skewer) into the center. If it comes out dry, without any raw batter sticking to it, the layers are baked. Remove them from the oven and let them sit in the pans for 15 minutes, then gently transfer to a metal rack to cool completely.
Przygotowanie kremu z białej czekolady
Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Białą czekoladę połam na małe kawałki i umieść w żaroodpornej misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej: ustaw miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Mieszaj czekoladę co jakiś czas, aż będzie całkowicie płynna i gładka. Zdejmij miskę z garnka i odstaw do przestudzenia na około 10-15 minut. Czekolada powinna być nadal płynna, ale już nie gorąca w dotyku.
W dużej misie miksera umieść masło, które jest w temperaturze pokojowej. Używając końcówki do ubijania, ucieraj masło na wysokich obrotach przez około 5-7 minut. Masło powinno stać się bardzo jasne, niemal białe, i puszyste. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj partiami (po jednej łyżce) przesiany cukier puder. Po dodaniu całego cukru, ubijaj jeszcze 2 minuty.
Zmniejsz obroty miksera do minimum. Dodawaj zimny serek śmietankowy, po jednej łyżce na raz, miksując krótko po każdej porcji, tylko do połączenia składników. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i przestudzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę. Zwiększ obroty miksera na średnie i ubijaj wszystko razem przez około 1-2 minuty, aż krem będzie gładki, gęsty i jednolity.
Składanie i dekoracja tortu
Upewnij się, że blaty ciasta są całkowicie zimne. Jeśli wierzch blatów jest wypukły, odkrój go delikatnie długim, ząbkowanym nożem, aby powierzchnia była płaska. Umieść pierwszy blat na paterze lub talerzu. Nałóż na niego około 1/3 przygotowanego kremu i rozprowadź równomiernie za pomocą szpatułki cukierniczej lub noża.
Przykryj warstwę kremu drugim blatem ciasta, delikatnie go dociskając. Pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Używając szpatułki, postaraj się stworzyć lekko nieregularną, artystyczną fakturę na kremie, przypominającą zaspy śnieżne. Nie musi być idealnie gładko - niedoskonałości dodadzą tortowi uroku.
Teraz czas na stworzenie 'zimowego lasu'. Umyj i dokładnie osusz gałązki rozmarynu. Wbijaj je delikatnie w wierzch tortu, tworząc kompozycję małych 'choinek'. Rozmieszczaj je w nieregularnych odstępach, niektóre pojedynczo, inne w małych grupkach. Pomiędzy 'drzewkami' rozłóż świeże owoce żurawiny. Na koniec, tuż przed podaniem, oprósz cały tort cukrem pudrem przez małe sitko, aby uzyskać efekt świeżego śniegu.
Fun Fact
The use of spices such as cinnamon, cloves, and ginger in baking became popular in Europe during the Middle Ages. They were extremely expensive and imported from distant countries, so cakes richly spiced with them were a symbol of status and wealth, perfect for special occasions like Christmas.
Best for
Tips
The cake tastes best at room temperature, so take it out of the fridge about 30-40 minutes before serving. Use a long, sharp knife dipped in hot water and dried before each cut for perfectly even slices. Serve with a cup of black coffee or winter tea with orange and cloves.
Due to the cream cheese-based frosting, the cake should be stored in the refrigerator in an airtight container to prevent it from absorbing other odors. It will stay fresh for 3-4 days. The frosting will firm up in the refrigerator, so remember to take it out ahead of serving.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Comments (0)
Be the first to comment on this recipe!
Add a comment