Cukier puder (do kremu)
Opis
Cukier puder (do kremu) to bardzo drobno zmielony cukier o jedwabistej, śnieżnobiałej konsystencji i czystym, intensywnie słodkim smaku, który szybko rozpuszcza się w ustach i masie. Dzięki drobnemu przemiałowi nadaje kremom, lukrom i posypkom gładką, aksamitną teksturę bez ziarnistości, często zawiera środek przeciwzbrylający (np. skrobię), co ułatwia pracę cukierniczą. Pod względem odżywczym jest źródłem prostych węglowodanów dostarczających szybkiej energii, nie zawiera istotnych witamin ani minerałów, dlatego warto stosować go umiarkowanie. Typowo używa się go do kremów maślanych, bitej śmietany, lukrów, posypek i dekoracji ciast oraz do cukierniczych mas wymagających gładkości. Przechowuje się go szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci; jeśli się zbryli, wystarczy przesiać przed użyciem.