Krewetki (obrane, surowe)
Opis
Krewetki obrane, surowe mają delikatny, lekko słodkawy i morski smak oraz jędrną, półprzezroczystą teksturę, która po obróbce termicznej staje się różowa i sprężysta. Ich subtelny aromat dobrze współgra z intensywnymi dodatkami, a dzięki szybkiemu czasowi przygotowania są wygodnym składnikiem do smażenia, grillowania, duszenia, do sałatek, makaronów, zup i ceviche. Jako źródło chudego białka krewetki dostarczają niską kaloryczność, nienasycone kwasy omega‑3, selen, jod i witaminę B12, co wspiera układ sercowo‑naczyniowy i metabolizm tarczycy, choć osoby uczulone na skorupiaki powinny ich unikać. Przechowuj je schłodzone w lodówce do 1–2 dni lub zamroź w szczelnym opakowaniu dla dłuższego przechowywania; rozmrażaj w lodówce i używaj od razu, nie zamrażać ponownie.