Mieszanka sałat (rukola, roszponka)
Opis
Mieszanka sałat rukoli i roszponki łączy wyrazisty, lekko pieprzny smak rukoli z delikatną, maślaną nutą roszponki; liście są kontrastowo zielone, rukola ma węższe, ząbkowane liście, a roszponka tworzy miękkie rozety. Obie sałaty są niskokaloryczne, bogate w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas i żelazo, a także związki przeciwutleniające i błonnik wspierające trawienie, odporność i zdrowie układu krążenia. W kuchni mieszanka sprawdza się jako świeża baza sałatek, dodatek do kanapek, pizzy i makaronów, świetnie komponuje się z cytrusowymi sosami, serami (parmezan, kozi), orzechami i oliwą z oliwek. Przechowywać najlepiej nieumyte, w lodówce w pojemniku lub woreczku z papierowym ręcznikiem pochłaniającym wilgoć, zużyć w ciągu 3–5 dni, aby zachować chrupkość.