Papryka czerwona
Opis
Papryka czerwona to słodka, soczysta i chrupiąca warzywo o intensywnie czerwonej, błyszczącej skórce i mięsistym miąższu, który dodaje koloru i delikatnej słodyczy potrawom. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C i prowitaminy A (beta‑karoten), zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze, które wspierają odporność, zdrowie oczu i układ sercowo‑naczyniowy oraz mają właściwości przeciwzapalne. Regularne spożycie pomaga również w przyswajaniu żelaza i utrzymaniu zdrowej skóry. W kuchni papryka czerwona sprawdza się surowa w sałatkach, krojona do dipów, pieczona lub grillowana jako dodatek do kanapek, makaronów, zup, sosów i dań jednogarnkowych, świetnie łączy się z serami, ziołami, mięsem i rybami. Przechowuj całe, nieumyte owoce w lodówce w szufladzie na warzywa lub w perforowanej torebce przez 1–2 tygodnie; po pokrojeniu trzymaj szczelnie w pojemniku wyłożonym papierowym ręcznikiem i użyj w ciągu kilku dni. Można też blanszować i mrozić dla dłuższego przechowania.