Szpinak świeży (baby)
Opis
Szpinak świeży (baby) ma delikatne, lekko słodkawe, zielone nuty z subtelną, niegoryczkową goryczką; liście są małe, cienkie, miękkie i intensywnie zielone, co daje atrakcyjny, świeży wygląd w sałatkach i daniach na ciepło. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo, magnez oraz przeciwutleniacze takie jak luteina i zeaksantyna, wspierające zdrowie oczu, kości i układu krążenia oraz działające przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się na surowo w sałatkach i smoothie, jako składnik omletów, zup, risotto, makaronów i dań z czosnkiem i cytryną, a także do szybkiego podsmażenia czy zapiekania z serem. Przechowuj go w lodówce w perforowanej torebce lub pojemniku z papierowym ręcznikiem, nie myjając przed schowaniem, a zużyj w ciągu 3–5 dni; można też blanszować i mrozić.