Awokado hass
Opis
Awokado Hass to owalny owoc o ciemnej, chropowatej skórce, która przy dojrzewaniu przebarwia się na intensywny brązowo‑czarny, a wewnątrz kryje kremowy, maślany miąższ o delikatnie orzechowym, łagodnie słodkawym smaku. Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy), błonnik, potas oraz witaminy E, K, C i z grupy B, co wspiera zdrowie serca, sprzyja obniżaniu złego cholesterolu, poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i zapewnia uczucie sytości. Awokado Hass doskonale pasuje do past i dipów (guacamole), sałatek, kanapek, smoothie, sushi oraz jako zamiennik masła w pieczeniu i kremach. Niezbyt dojrzałe owoce przechowuj w temperaturze pokojowej, by dojrzały, a dojrzałe trzymaj w lodówce, aby spowolnić dojrzewanie. Przecięte awokado zabezpiecz pestką, skrop sokiem z cytryny i owiń szczelnie folią, by zminimalizować ciemnienie.