Cukier z prawdziwą wanilią
Opis
Cukier z prawdziwą wanilią to granulowany biały cukier przesycony subtelnym, kremowo-kwiatowym aromatem wanilii, często z widocznymi, ciemnymi kropeczkami zmielonej laski. W smaku dominuje słodycz cukru, uzupełniona ciepłą, pudrową nutą wanilii, która nadaje wypiekom i napojom elegancki, zaokrąglony profil smakowy. Pod względem odżywczym jest to głównie sacharoza dostarczająca energii w postaci kalorii, natomiast rzeczywiste wartości mikroelementów są znikome; ekstrakt z wanilii wnosi niewielkie ilości związków aromatycznych o potencjalnych właściwościach antyoksydacyjnych, dlatego korzystanie z naturalnej wanilii poprawia smak bez konieczności dodatków smakowych. Cukier waniliowy sprawdza się w ciastach, ciasteczkach, kremach, budyniach, lodach, kawie i herbacie oraz do posypywania owoców czy przyrządzania karmelizowanych polew, a także jako elegancki dodatek do śniadań i deserów. Przechowywać należy w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od wilgoci i intensywnych zapachów; dla wzmocnienia aromatu można przechowywać razem z laską wanilii. Najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy do roku, by zachować pełnię aromatu.