Ser gorgonzola
Opis
Gorgonzola to włoski ser pleśniowy o intensywnym, pikantnym smaku i kremowej, czasem grudkowatej konsystencji z charakterystycznymi niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni. Skórka bywa delikatna, wnętrze ma barwę od białej po kremową; aromat jest wyraźny, lekko pikantny i słonawy. Wartości odżywcze obejmują znaczącą ilość białka, wapnia i witamin z grupy B oraz wyższą zawartość tłuszczu i sodu, dlatego warto spożywać go umiarkowanie; naturalne kultury pleśniowe mogą wspierać różnorodność mikroflory, ale osoby z nietolerancjami lub obniżoną odpornością powinny zachować ostrożność. Kulinarne zastosowania gorgonzoli są szerokie: doskonale nadaje się do sosów, risotto, makaronów, sałatek z gruszką czy orzechami, jako dodatek do steków i pizzy oraz na desce serów z winem. Przechowuj ser w lodówce owinięty w pergamin lub woskowy papier, następnie w folię lub w pojemnik, w chłodnym, wilgotnym miejscu (szuflada warzywna) i zużyj w ciągu 1–2 tygodni od otwarcia; unikanie zamrażania pomoże zachować kremową teksturę.