Ciecierzyca konserwowa
Opis
Ciecierzyca konserwowa to miękkie, kremowe kulki o jasnożółtej barwie i delikatnie orzechowym, łagodnym smaku, który łatwo przyjmuje aromaty przypraw i sosów. Po odsączeniu i opłukaniu zyskuje przyjemniejszą, mniej metaliczną nutę oraz zwartą konsystencję idealną do rozgniatania lub dodania całych ziaren do potraw. Jest dobrym źródłem roślinnego białka, błonnika, kwasu foliowego, żelaza i minerałów, wspierając sytość, trawienie i stabilizację poziomu cukru we krwi. Ciecierzyca konserwowa świetnie pasuje do sałatek, hummusu, zup, curry, zapiekanek i dań jednogarnkowych, a także do smażenia jako chrupiący dodatek. Niezbędne są proste praktyki przechowywania: puszki trzymać w suchym, chłodnym miejscu, a po otwarciu przełożyć odsączone lub w zalewie ziarna do szczelnego pojemnika i spożyć w ciągu 3–4 dni; można też porcjować i zamrozić.