Natka pietruszki
Opis
Natka pietruszki to świeża, intensywnie zielona zieleń o delikatnych, płaskich lub kędzierzawych liściach i aromacie łączącym nuty trawy, cytrusów i lekkiej pikanterii; smak jest świeży, lekko pieprzny i orzeźwiający, dodający potrawom klarowności bez przytłaczania. Jako bogate źródło witaminy C, K i A oraz kwasu foliowego, żelaza i przeciwutleniaczy wspiera odporność, zdrowie kości, krążenie i trawienie, a dzięki naturalnym olejkom eterycznym działa delikatnie moczopędnie i odświeżająco dla oddechu. Natka pietruszki jest uniwersalna w kuchni — doskonale nadaje się jako baza do ziół, posypka do zup, sałatek, sosów, pesto, marynat, dań z ryb i mięsa oraz do puree i pieczonych warzyw, szczególnie w towarzystwie cytryny i czosnku. Aby zachować aromat i świeżość, przechowuj ją nieopłukaną owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym w zamkniętym pojemniku w lodówce lub w szklance z wodą jak bukiet; drobno posiekaną można też zamrażać w oleju lub kostkach lodu.