Pomidory krojone (diced)
Opis
Pomidory krojone (diced) to kawałki miąższu z drobnymi pestkami i cienką skórką, zwykle o intensywnie czerwonym kolorze i świeżym, słodko-kwaśnym smaku z nutą umami. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy C, A i K, kwas foliowy oraz potas; zawierają likopen — silny przeciwutleniacz powiązany z ochroną układu sercowo-naczyniowego, redukcją stanu zapalnego i wsparciem zdrowia skóry oraz wzroku. Pomidory krojone doskonale sprawdzają się w sosach, zupach, gulaszach, chili, salsach, daniach z makaronem i zapiekankach, dodając wilgoci, kwasowości i głębi smaku. W formie konserwowej przechowuj je w suchym, chłodnym miejscu; po otwarciu przełóż do szczelnego pojemnika i schłódź, zużyj w ciągu 3–4 dni. Świeże pomidory krojone trzymaj w lodówce do 2–3 dni lub przechowuj dojrzałe w temperaturze pokojowej przed użyciem.